سیستان و بلوچستان با وسیع ترین نخلستان ها محروم از صنایع تبدیلی
محمد رهدار
با وجود این که سیستان و بلوچستان، دارای بیشترین سطح زیر کشت خرما در کشور به شمار می آید، اما این استان مرزی از داشتن صنایع تبدیلی و فرآوری محصول خرما محروم است.کشت خرما در سیستان و بلوچستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی آن از سابقه ای بسیار طولانی برخوردار است به طوری که بیشترین سطح زیر کشت باغی این استان، به نخلستان ها و باغ های خرما اختصاص دارد.ویژگی های منحصر به فرد خرما و ارزش غذایی بالای این ماده غذایی، باعث شده است که مردم این استان همواره نگاه ویژه ای به تولید این محصول داشته باشند اما با این حال به دلیل توسعه نیافتگی امکانات و تجهیزات صنعتی در این استان و به ویژه در بخش کشاورزی، شامل بسته بندی و فرآوری محصولات، تولید و برداشت این محصول در این منطقه محروم به همان روش های سنتی و قدیمی انجام می شود . با وجود کیفیت و مرغوبیت بالای خرمای تولیدی در سیستان و بلوچستان و همین طور مساحت بالای زیر کشت و ظرفیتی که این استان برای صادرات محصولات مختلفی مانند خرما دارد اما به دلیل نبود امکانات و تجهیزات لازم به نحو مناسبی از این ظرفیت ها برای کسب درآمد و ایجاد اشتغال مطلوب استفاده نمی شود. این در حالی است که توسعه این بخش می تواند نتایج بسیار مطلوبی را به دنبال داشته باشد.به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان، این استان با دارا بودن ۴۴ هزار و ۲۵۰ هکتار باغ خرما بیشترین سطح زیر کشت این محصول را در کشور دارد. «نیکبخت» میزان تولید این محصول را ۱۶۷ هزار و ۷۶۳ تن در سال اعلام کرد و افزود: ۷۰ درصد باغ های استان به تولید محصول خرما اختصاص دارد.معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان هم گفت: این استان از نظر جایگاه تولید خرما، مقام دوم کشور را دارد. «خیاطی» پیش بینی کرد در پایان فصل برداشت در مهرماه از این سطح، بیش از ۱۹۰ هزار تن خرما برداشت و به بازارهای مصرف داخل و خارج از کشور صادر شود. وی افزود: ۷۶ رقم خرما در استان وجود دارد و کاشت و پرورش نخیلات از قدیم در همه نقاط استان مرسوم بوده است و در حال حاضر هم ۲ رقم مضافتی و ربی، مهم ترین ارقام خرمای تولیدی استان را از نظر میزان تولید و سطح زیر کشت، به خود اختصاص داده است.در همین رابطه یکی از کشاورزان سراوانی گفت: رقم ربی که منحصرا در منطقه جنوب شرقی کشور تولید می شود، ویژگی های مطلوبی نظیر بافت شکلاتی و نیمه خشک، قابلیت نگهداری و شست وشو، رنگ سیاه و روشن، شکل کشیده با هسته ای کوچک، از بازار مناسبی در خارج از کشور برخوردار است و عمده محصول این رقم خرما، توسط تجار خریداری و به خارج از کشور صادر می شود. «اربابی» افزود: خرمای مضافتی با تولید ۸۵ هزار تن و خرمای ربی با تولید ۴۵ هزار تن در سال، مهم ترین ارقام خرمای استان را تشکیل می دهد.یکی از باغ داران ایرانشهری نیز بیمه این محصول را در شهرستان از اقدامات مثبت جهاد کشاورزی و صندوق حمایت از محصولات کشاورزی دانست و خواستار توجه بیشتر مسئولان و همکاری باغ داران برای بیمه کردن این محصول شد. «روان بخش»، کمبود یا نبود کارگاه های بسته بندی را، از جمله مشکلات این بخش اعلام کرد.یکی دیگر از فعالان این بخش، اجرای طرح های جدید در زمینه کاشت، داشت و برداشت در باغ های خرما را ضروری دانست وخواستار حمایت بخش های دولتی در زمینه خرید محصول خرما شد. «دهواری» افزود: در حالی که سازمان آموزش و پرورش برای تغذیه دانش آموزان منطقه باید از خرمای تولیدی استان استفاده کند اما بارها شاهد توزیع خرمای استان های هم جوار برای تغذیه دانش آموزان بوده ایم که شاید دلیل اصلی آن، نبود صنایع بسته بندی است.یکی از کارشناسان اقتصادی، تولید سالانه ۱۶۷ هزار تن انواع خرما در سیستان و بلوچستان را که ارزش اقتصادی آن بیش از ۲۱۸ میلیارد ریال است را، موقعیتی ویژه برای استان برشمرد و گفت: این مقدار نیز رو به افزایش است. «سارانی» تصریح کرد: اجرای طرح خرید توافقی خرما با مشارکت بخش خصوصی که موجب حذف خرید تضمینی می شود از برنامه های اقتصادی مفید در این زمینه است.یک کارشناس کشاورزی هم ایجاد و تاسیس کارگاه های کوچک بسته بندی در شهرها و مناطق را از راهکارهای رونق کشت و تولید بیشتر این محصول دانست. «حیدری» افزود: در صورت تحقق این موضوع از یک سو برای جامعه روستایی و محروم ایجاد شغل می شود و از سوی دیگر، کشاورزان در امر تولید توفیق بیشتر خواهند داشت.وی تعداد واحدهای صنعتی مرتبط اعم از صنایع بسته بندی، نگهداری و فرآوری خرما را، ۱۱ واحد در استان اعلام کرد و گفت: این واحدها فقط ظرفیت فرآوری ۲۰ هزار تن محصول را در سال دارد.یکی از فروشندگان خرما در سیستان و بلوچستان هم با اشاره به کمبود خرماهای مرغوب بومی در بازارهای استان، اضافه کرد: به دلیل مشکلات مالی و کمبود تجهیزات و امکانات صنعتی، بسیاری از باغ داران در ابتدای فصل برداشت با کارخانه داران خارج از استان قرارداد می بندند و بدین شکل محصول تولیدی این استان با بسته بندی دیگر مناطق، به بازار عرضه می شود.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر